Scientology-kirken har siden sin begynnelse vært seg bevisst om at religionsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet. I en verden hvor konflikter ofte kan spores tilbake til mangel på toleranse for andres religiøse overbevisninger og praksiser, har kirken i mer enn femti år gjort bevaring av religionsfrihet til et altoverveiende anliggende.
Et viktig element i det å bevare denne grunnleggende menneskerettigheten er en forståelse av retten til religions- og trosfrihet og hva den faktisk innebærer ifølge universelle prinsipper og internasjonale lover om menneskerettigheter.
I dette øyemed har Scientology-kirkens nye hefte, Hva er religionsfrihet?, blitt lagd til å informere allmennheten om religionsfrihetens detaljerte og omfangsrike beskaffenhet for troende og religiøse organisasjoner fra enhver trosretning.
Spørsmål om religionsfrihet har oppnådd en fremtredende plass i overskrifter over hele verden – alt fra forfølgelse av religiøse minoriteter til utfordringer om religionsutøvelse og religiøse overbevisninger, ritualer, uttrykk, tilknytning, påkledning, symboler, undervisning, registrering samt diskriminering på arbeidsplassen. Likevel er det mange som ikke forstår hvilke rettigheter som faller innenfor begrepet religions- eller trosfrihet eller hva uttrykket egentlig betyr.
INTERNASJONALE NORMER FOR MENNESKERETTIGHETER
GRUNNLEGGENDE BESTEMMELSER OM RELIGIONSFRIHET
De presise normene for menneskerettighetene vedrørende religionsfrihet er detaljert i internasjonale menneskerettighetstraktater, inklusive Verdenserklæringen om menneskerettighetene, Internasjonal konvensjon om sivile og politiske rettigheter, Konvensjon om beskyttelse av menneskerettighetene og de grunnleggende friheter (Den europeiske menneskerettskonvensjon), FNs erklæring om å avskaffe alle former for intoleranse og diskriminering basert på religion eller tro, Helsinki-erklæringen, Wien-dokumentet, OSCE Guidelines on the Legal Personality of Religious Communities and Legislation Pertaining to Religion (OSSEs retningslinjer om religiøse samfunns juridiske person og lovgivning vedrørende religion) og European Union Guidelines on the Promotion and Protection of Freedom of Religion (Den europeiske unions retningslinjer for fremme og beskyttelse av religionsfrihet).
Les dokumentetSCIENTOLOGY-KIRKEN
OG RELIGIONSFRIHET
Religionsfrihet er både direkte uttrykt og underforstått overalt i Scientologys skrifter. Ikke bare kreves det at alle prester i Scientology-kirken, som en del av presteutdannelsen, blir fortrolige med de store religionene, men Kirkens trosbekjennelse, skrevet kort etter at den første Scientology-kirken ble grunnlagt i California i februar 1954, erklærer «At alle mennesker har en umistelig rett til å skape, velge, hjelpe eller støtte sine egne organisasjoner, kirker og regjeringer». Det samme året, 1954, utgav Scientologys grunnlegger, L. Ron Hubbard, En scientologs kodeks for å gi medlemmene av den nye kirken retningslinjer i kampen for menneskerettigheter og rettferdighet gjennom aktiviteter for sosial reform. Kodeksen forplikter hver eneste scientolog til «Å støtte religionsfriheten».
Det kan ikke finnes noen sann frihet uten ansvar. Derfor anser Scientology-kirken at religiøse organisasjoner har en rett og en plikt til å engasjere seg i velgjørende, samfunnsgagnlig arbeid. L. Ron Hubbard hevdet faktisk at en nedgang i religions innflytelse bebuder en forringelse i en sivilisasjons kulturelle nivå:
«Når religion ikke har noen innflytelse i et samfunn, eller har sluttet å ha det, er det staten som arver hele byrden av offentlig moral, kriminalitet og intoleranse», skrev han. «Den må da bruke straff og politi. Men dette er mislykket fordi moral, integritet og selvrespekt ikke kan gjennomtvinges med noen særlig suksess, hvis individet ikke allerede har det i seg. Bare gjennom åndelig bevissthet og instruksjon i den åndelige verdien av disse egenskapene, kan de bli virkeliggjort. Det må være mer fornuft og mer følelsesmessig motivasjon til å være moralsk osv., enn trussel om å bli disiplinert av andre.»
Scientology-kirkens arbeid til fremme av religionsfrihet innbefatter den anskuelsen at religionsfrihet må omfatte en villighet til å tillate andre å fortsette med sin valgte religion eller å velge en annen religion. Dette kan bare skje i et samfunn som anerkjenner skillet mellom kirke og stat og hvor ingen enkelt religion tillates å innta en dominant rolle i statens affærer. I en «Proklamasjon om religion, menneskerettigheter og samfunnet», som ble utgitt i september 2003, uttrykte kirken sine definisjoner på religionsfrihet og det ansvaret denne rettigheten pålegger regjeringer i særdeleshet:
«Enhver innskrenkning av friheten til å utøve religion eller tro kan bare tillates hvis den a) er foreskrevet ved lov, b) er nødvendig for å beskytte offentlig sikkerhet, orden, helse eller moral, og c) bruker de minst restriktive midler nødvendig for å sikre at den blir innført på en måte som ikke svekker individuelle og kollektive rettigheter til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Stater må ikke misbruke sine lovhåndhevende makter eller reguleringsmyndigheter til å rettferdiggjøre handlinger som direkte eller indirekte krenker religiøse overbevisninger eller praksiser. Forsøk, under dekke av lovhåndhevelse, på å rettsforfølge personer eller grupper for å praktisere sin religion er ensbetydende med kjetterirettssaker som bryter med grunnleggende friheter.»
Disse stadfestelsene oppstår ut fra kirkens egne opplevelser, så vel som dens observasjoner av de prøvelsene som andre religiøse organisasjoner har møtt gjennom historien. I dag har regjeringene i mange land offisielt anerkjent Scientology som en religion. Dens religiøse natur har blitt bekreftet i hundrevis av juridiske og administrative beslutninger i land over hele verden. Det var ikke alltid slik. På et tidlig stadium fant Scientology-kirken en voldsom fiende i særinteresser som på en eller annen måte oppfattet tilkomsten av en ny religion som tilbyr løsninger på livets problemer som en trussel mot sine egne virksomheter. Kirken måtte dermed kjempe for å vinne sin rett til religionsfrihet. Ved å gjøre det, har kirken forsvart rettighetene til alle religioner, og dens seiere har banet en vei som andre har vært i stand til å følge.
Religionsfrihet er selvfølgelig skrevet inn i grunnlovene til hvert eneste demokratiske land og mange internasjonale dokumenter om menneskerettighetene. Men det er mer enn skriftlig stadfestelse som skal til. FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet påpekte i sin rapport fra januar 2004 til den 60. sesjon av FNs menneskerettighetskommisjon at «... stater har i mange tilfeller ikke oppfylt sine menneskerettighetsforpliktelser med hensyn til religionsfrihet», og han la vekt på at disse forpliktelsene «ikke er begrenset til den negative forpliktelsen til å avstå fra å krenke retten til religions- og livssynsfrihet; men de inkluderer også den positive forpliktelsen til å beskytte personer under deres jurisdiksjon mot krenkelser av deres rettigheter, inklusive de som begås av ikke-statlige aktører eller entiteter».
I denne tiden med interkontinentale reiser og lynrask kommunikasjon til alle deler av verden, står vi overfor en fremtid som uavvendelig vil innbefatte multikulturelle og multireligiøse samfunn. Religiøse og etniske grupper må lære å respektere hverandre og å leve i fred og vennskap. Hvor splid oppstår, er det rollen til religiøse organisasjoner å gripe inn for å hjelpe med å overkomme barrierene og løse konflikten. Det er et ansvar som Scientology-kirken tar seriøst og har bestrebet seg på å oppfylle siden dens begynnelse.
Ytterligere ressurser om religionsfrihet
Nedenfor følger en oppsummering av internasjonale normer for menneskerettigheter med hensyn til religionsfrihet, slik det er formulert i publikasjoner fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Europaparlamentet og USAs Commission on International Religious Freedom.
Retningslinjer om religions- eller trossamfunns juridiske person
Utgitt av: Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa
Dato: 4. februar 2015
Retningslinjer for gjennomgang av lovgivning vedrørende religion eller tro
Utgitt av: Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa
Dato: 28. september 2004
Religions- eller trosfrihet: Lover som påvirker struktureringen av religiøse samfunn
Utgitt av: Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa
Dato: 16. september 1999
EUs retningslinjer angående fremme og beskyttelse av religions- eller trosfrihet
Utgitt av: Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa
Dato: 24. juni 2013